Thursday, March 10, 2011

think inside the box

think outside the box e pentru fraieri. e o metoda foarte simpla sa-i convingi pe fraieri sa nu vada lucrurile evidente. te duci la fraier si-i spui "da, toata lumea poate privi problema asa, dar tu esti mai inteligent, o poti privi din unghiul asta". cacat.

biserica ortodoxa romana este o institutie a statului. fie ca ma crezi sau nu, ea este. isi ia bani de la stat. este finantata de stat. noi, din impozite, platim si popii. acesta este un adevar.

un alt adevar este ca biserica da bani cu camata. asa se cheama atunci cand te duci la cineva si iei bani cu imprumut, iar apoi trebuie sa-i dai inapoi cu dobanda. camata. acesta este un adevar confirmat de dictionar.

banii nostri, adunati in rezervorul bisericii, sunt picurati inapoi spre noi pentru a-i da inapoi, inca o data, dar cu dobanda. asta este situatia, privita fix din fata, fix asa cum e, fix inside the box. pentru ca ceea ce se-ntampla se-ntampla inauntru, degeaba te uiti tu pe-afara.

tu, fraiere, platesti impozit, ca si mine. si ii platesti si pe popi. le-ai dat bani cand ti-au stropit prin casa? le-ai dat bani pentru nunti/botezuri/alte evenimente? le-ai dat, bineinteles, desi tot tu ii platesti oricum. le vei da bani pentru catedrala neamului prost? sunt convins ca da, pentru ca locul in rai se cumpara. dar ce te faci daca da altul mai mult? iti pierzi locul. teapa, tre sa cotizezi puternic.

ce-a facut, concret, biserica pentru tine? concret, spune-mi, cu ce te-a ajutat din clipa in care te-ai nascut si pana acum.

fraiere!

2 comments:

brightie said...

pe mine una m-a ajutat sa cresc ca om, mi-a prezentat/reamintit regulat niste valori pe care le consider demne de a fi apreciate, m-a dus intr-o excursie la manastirile faine din tara, mi-a facilitat accesul la Dumnezeu. s-ar zice ca la dumnezeu ajungi de oriunde ai fi, insa nu-i asa. deloc.

p.s. am dat prea putini bani bisericii de cand exist pe terra ca sa ma consider tradata. besides, fiecare platim insutit finalmente.

Anonymous said...

respect opinia, dar tot nu pot sa nu cred ca biserica a facut asta pentru tine involuntar, mai mult prin puterea ta de credinta decat prin puterea institutiei de a consola si a da un exemplu.

alex